Prezentarea mănăstirii
Situată în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul administrativ al comunelor Rîșca și Călățele și în apropierea barajului de la Beliş-Fântânele, Mănăstirea Râşca Transilvană este amplasată într-un cadru natural de o rară frumusețe, pelerinul care ia drumul mănăstirii bucurându-se de priveliști de neuitat.
Mănăstirea a fost înființată, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, la data de 20 noiembrie 2002, ca urmare a inițiativei unui comitet de sprijin, precum și a preoților și a credincioșilor din zonă, care își doreau să aibă pe aceste frumoase meleaguri un loc de reculegere duhovnicească, unde să-și găsească pacea și împăcarea cu Dumnezeu.
Proiectul bisericii mănăstirii are ca sursă de inspirație arhitectura religioasă specifică perioadei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, respectiv stilul moldovenesc sau ștefanian. Hramul principal al bisericii este „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, iar hramul Paraclisului aflat la demisolul acesteia este „Adormirea Maicii Domnului”.
Sfințirea pietrei de temelie a noului lăcaș de cult a avut loc la data de 2 aprilie 2003, în prezența Mitropolitului Bartolomeu Anania, iar finalizarea lucrărilor de execuție s-a realizat în anul 2018. Astfel, la data de 14 octombrie 2018, cu ocazia hramului mănăstirii, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei împreună cu PS Episcop Macarie și cu un sobor de preoți și diaconi au săvârșit slujba de sfințire a bisericii.
Expresie a dragostei poporului faţă de Dumnezeu, precum şi a credinţei că ridicarea acestui lăcaş de închinare le va aduce binecuvântarea şi harul divin, pacea şi liniştea sufletească, mănăstirea este un simbol al identităţii spirituale a localnicilor, ea reflectând totodată viaţa, cultura şi tradiţia acestor locuri.